Wim Vervaele brengt elektriciteit in JOUW fiets

Wim Vervaele brengt elektriciteit in JOUW fiets. Je leest het goed. Hij transformeert jouw gewone fiets in een elektrisch exemplaar, al dan niet met de nodige aanpassingen om je mobiliteit te verbeteren. Elke dag bouwt hij aan zijn missie: iedereen terug de fiets op krijgen. Ook al lijkt dit een verre droom. Wim Vervaele maakt die droom echt waar. Waarom en hoe? Ontdek hier zijn verhaal.

Wim Vervaele: technieker in hart en nieren

Na zijn lagere schoolcarrière trok Wim Vervaele naar de vakschool voor de richting werktuigmachines. Toen hij daar vertrok, had hij de diploma’s A3 mechanica en HSB Mechanica op zak. Maar zijn honger naar technische vaardigheden was nog niet gestild. Zeven jaar lang trok hij naar de avondschool. Vier jaar voor een specialisatie in lassen, twee jaar huishoudelektriciteit en één jaar industriële elektriciteit. Het is duidelijk dat Wim al zijn volledige leven enorm geïnteresseerd is in techniek en mechaniek.

Wim Vervaele en het noodlottige kantelpunt in zijn leven

Wim Vervaele ging aan de slag bij CNH Zedelgem als voorman werkregelaar en lasser. Tot in juli 1994 het noodlot toesloeg. Een zwaar motorongeval maakte abrupt een einde aan zijn carrière.

Het verdict was hard. Een kapotte rechterknie, die tot op vandaag vol bouten en schroeven zit. Een gebarsten heupkom. De rechter voorarm en bovenarm dwarsdoor gebroken. Er stond hem een ontzettend harde revalidatie te wachten.

Wim Vervaele: doorzetter pur sang

Een revalidatieperiode van 2,5 jaar. Dat doorstond Wim Vervaele om terug zijn plaats in de arbeidsmarkt te heroveren. Een jaar lang kon hij zijn rechterarm niet bewegen. Maar zijn doorzettingsvermogen haalde hem erdoor.

Terwijl hij vroeger rechtshandig was, leerde hij links lassen. Dat ging vlotter dan hij zelf had gedacht. Vandaag ervaart hij zelfs geen pijn meer, ondanks zijn beperking.

Wim Vervaele en zijn passie voor de fiets

Naast de rechterarm, was ook de rechterknie van Wim Vervaele zwaar beschadigd. Hierdoor heeft hij een blijvende beperking en kan hij die knie maar 50 graden plooien. Gedaan met fietsen? Niet met mij, dacht hij. En hij bouwde zijn fiets om zodat hij met zijn ene goede been kon fietsen. Dit lukte wonderwel.
Maar… een mens wordt een dag ouder. En met één been tegen wind fietsen, dat was geen pretje. Daarom zocht én vond hij een manier om zijn fiets te gaan ombouwen naar een elektrische fiets. Een nieuwe passie was geboren en hij trok opnieuw naar de avondschool voor de opleiding fietsenmaker.

Wim Vervaele: de bijzondere fietsenmaker

Zo startte vanaf 2012 het nieuwe avontuur van Wim Vervaele als bijzondere fietsenmaker. Eerst bouwde hij als hobby de fietsen van zijn ouders en vrienden om naar elektrische fietsen. Zo werd het pad geëffend naar Elektriciteit in JOUW fiets.

Eind 2014 werd de lijst van aanvragen zo lang, dat hij besloot om vanaf de start van 2015 zijn bijberoep op te starten. Met een jaar van 100 omgebouwde fietsen en een blijvende stroom van aanvragen, schakelde hij bij zijn werk eerst over naar vier vijfde en later naar halftijds. Om zich dan in 2018 volledig toe te leggen op zijn passie en volledig zelfstandig fietsenmaker te worden. Intussen wordt hij zelfs bijgestaan door twee medewerkers.

Enkele cijfers over Wim Vervaele en Elektriciteit in JOUW fiets:

  • Aantal omgebouwde fietsen van allerlei pluimage: ongeveer 850
  • Aantal nieuw verkochte elektrische fietsen: ongeveer 685

De klanten zijn verspreid over gans België. Ook klanten uit Nederland beginnen hun weg te kennen. Zo komt de verste klant van Breda.

Wim Vervaele kijkt vooruit naar de toekomst

Inzetten op kwaliteit blijft topprioriteit. Om dit ook in de toekomst te garanderen en om aan de groeiende vraag tegemoet te komen, kijkt Wim Vervaele uit naar een groter pand.

Had je hem 12 jaar geleden gezegd dat hij nu op dit punt zou staan, dan had hij je nooit geloofd. Het is zijn passie en zijn liefde voor techniek en mechaniek die Elektriciteit in JOUW fiets maakt tot wat het nu is.

Heb je problemen om te fietsen en wil je graag een oplossing? Wim Vervaele weet hier zeker en vast raad mee.

Stel hier je vraag.

Wil je regelmatig fietstips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang regelmatig onze fietstips